Keuken Groep Hoofdkantoor

energieneutraal, interieur, tweede prijs

Onder de De Keuken Groep vallen Bruynzeel Keukens, Keller Keukens en Electo. De merken met hun productiefaciliteiten, kantoren, winkel en showrooms worden geïntegreerd. De drie merken zijn nu gehuisvest op twee locaties: in Bergen op Zoom en in Roosendaal. Kantoren, showrooms, winkel en bijbehorende functies worden op één locatie gevestigd. Drie cirkels van het DKG hoofdkantoor staan voor de drie merken. Ze grijpen in elkaar. Samenwerken en ontmoeten staan centraal. Het gebouw is transparant en toegankelijk.

Duurzaamheid = efficiëntie & energiebesparing

De keuze voor de ronde hoofdvorm levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van het gebouw. De ronde vorm is efficiënt en economisch vanwege de gunstige verhouding tussen vloeroppervlak en geveloppervlak (veel m2 vloer, weinig m2 gevel). De efficiëntie zorgt ook voor minder materiaalverbruik en een letterlijk kleine footprint.

Duurzaamheid = comfort & mooie veroudering

Het gebouw moet er voor zorgen dat de gebruikers optimaal kunnen presteren. Voldoende licht en verse lucht zijn hiervoor onmisbaar. Het transparante gebouw kent door het vele glas een maximale daglichttoetreding. Ook via het centrale atrium komt er veel daglicht het gebouw binnen. Om te voorkomen dat het gebouw op een zonnige dag niet teveel opwarmt is de gevel afgestemd op de oriëntatie op de zon. Aan de noordzijde van het gebouw waar geen direct zonlicht komt is het gebouw maximaal geopend. Aan de oost, west en noordzijde is het gebouw uitgerust met verticale buitenzonwering. Daar waar er in het ontwerp verbijzonderingen nodig zijn staan deze verder of minder ver uit elkaar. De begane grond met restaurant, entrees en Bruynzeel showroom is rondom geopend en transparant. Dat deze toch nooit teveel opwarmt komt omdat het overstek van bovenliggende verdieping in de zomer voor schaduw zorgt.

De materialen zijn zo gekozen en de detaillering zal zo worden uitgewerkt dat het gebouw mooi verouderd en weinig onderhoud vergt. Een duurzaam gebouw is ook een gebouw dat lang mee gaat en in de exploitatie voordelig is.

Projectgegevens

Projectnaam: De Keukengroep Head Quarters

Opdrachtgever: DKG

Ontwerp: Geurt Holdijk, Jurrian Knijtijzer, Jolijn Valk

Team: Geurt Holdijk, Jurrian Knijtijzer, Jolijn Valk, Tomasso Secchi

Programma: Showrooms, kantoren, gezamenlijk openbaar restaurant

Budget: Niet vrijgegeven

Periode: 2014

Status: Tweede prijs, besloten selectie